Dünyanın çocuklara özel tek bayramının 23 Nisan olduğunu hepinizin bildiğine eminiz. Tabi ki bu bayramın esas amacının TBMM’nin açılışını kutlamak olduğunu da biliyorsunuzdur. Ancak yine de tarihçesine kısaca bir göz atmak ve bu bayram hakkında bilmiyor olabileceğiniz bazı ilginç bilgiler vermek istiyoruz.
23 Nisan 1920’de resmi olarak kuruluşunu ilan eden TBMM’nin kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan, 1921 yılı itibariyle Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak kutlanmaya başladı. Ancak 23 Nisan tarihinin o dönemde özel bir anlamı daha vardı. Himaye-i Etfal Cemiyeti, özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde yetim ve öksüz kalan çocukları sevindirebilmek için 23-30 Nisan haftasını Çocuk Haftası ilan etmişti. Bu sebeple 1929 yılından itibaren bu haftanın ilk günü olan 23 Nisan da bir çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlamıştı.
Türkiye tarihi açısında oldukça önemli olan bu iki bayramın aynı tarihlere denk gelmesi ilginçti ancak her iki bayram da 1935 yılına kadar ayrı ayrı kutlandı. 1935 yılında iki bayramın birlikte kutlanmasına karar veren Atatürk, 23 Nisan tarihini Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan etti. 23 Nisan 1935 yılından beri ülkemizde coşkuyla kutlanmaktadır.
1979 yılı, UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı ilan edildiğinde TRT büyük bir organizasyona girişti ve hepimizin çok severek takip ettiği Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlattı. Bayramın uluslararası bir şenliğe dönüştürülmesi neticesinde 23 Nisan tarihi tüm dünya tarafından bilinir hale geldi. 1979’dan beri ülkemiz her yıl 23 Nisan haftasında dünyanın her köşesinden çocukları ağırlamakta ve bu bayram tüm dünya çocukları ile birlikte kutlanmaktadır.